Ce sunt uleiurile esenţiale? O poveste despre trecut, prezent şi viitor… Partea I

Ce sunt uleiurile esenţiale? O poveste despre trecut, prezent şi viitor… Partea I

Danti Alighieri spunea aşa: Natura este arta lui Dumnezeu cel Veşnic.  Natura dacă e să ne luăm după spusele lui Dante este într-adevăr o artă impresionantă a divinităţii,  o artă cu totul aparte care  în fiecare moment nu ne impresionează doar cu frumuseţea ei, ci şi cu tot ceea ce ne oferă clipă de clipă, posibilitatea de a trăi frumus şi sănătoşi,

Plantele care se găsesc în natură joacă un rol vital în menţinerea sănătăţii  fizice şi  emoţionale fiinţei umane şi continuă să fie un subiect al cercetărilor şi descoperilor care au loc în lume. An de an se fac învestiţii enorme în cercetarea şi descoperirea de noi beneficii pe care diversele plante le au asupra organismului uman.

Istoria ne demonstrează că uleiurile esenţiale şi extractele din plante au fost utilizate încă din cele mai vechi timpuri în distrugerea bacteriilor, a virsurilor şi în tratarea înţepăturilor de insecte sau muşcăturilor şerpilor veninoşi. De ce? Deoarece uleiurile esenţiale stimulează regenerarea ţesuturilor şi a nervilor.. De asemenea uleiurile esenţiale datorită mirosului foarte plăcut au capacitatea de crea o atmosfera frumoasă şi de a risipi emoţiile negative prin crearea unei stări de bună dispoziţie.

Uleiurile esenţiale sunt lichide aromatice, volatile extrase prin distilare din flori, seminţe, rădăcini, copaci. Uleiurile esenţiale sunt uleiuri foarte concentrate datorită procesului de distilare a plantelor.  Acestea  diferă foarte mult de uleiurile vegetale precum uleiul din porumb, alune sau măsline care sunt nişte uleiuri foarte grase. Acestea din urmă pot oxida şi deveni râncede şi astfel îşi pierd proprietăţile antibacteriale. Spre deosebire de uleiurile vegetale, cele esenţiale nu râncezesc şi au şi un puternic efect antimicrobian. Doar în cazul în care acestea  nu sunt distilate corespunzător pot râncezi, şi  mai ales dacă sunt expuse căldurii pentru o perioadă mare de timp.

Este foarte important de reţinut faptul că uleiurile esenţiale nu sunt simple substanţe, fiecare  ulei în parte reprezintă o structură complexă de sute de compuşi chimici diferiţi. Un ulei esenţial poate conţine  de 80 la 300  de compuşi diferiţi. Acestea pot fi extrase sau distilate în mai multe feluri ceea ce face ca şi acţiunea lor terapeutică să fie diferită. Unul din cele mai complexe uleiuri este cel de lavandă care este extrem de benefic în foarte multe afecţiuni, dar despre beneficiile lui voi vorbi într-ul articol special.

Cine au fost primii care au descoperit şi folosit aceste uleiuri esenţiale şi când  au început să fie folosite în medicina modernă veţi afla într-un articol viitor…

Sursă: Essential Oils pocket reference, Fifth Edition, Life Science Publishing

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.