Un zâmbet frumos și sănătos, o persoană sănătoasă: importanța sănătății dentare

Expresia sănătate dentară face referință la toate aspectele sănătății și la funcționarea gurii noastre, în special a dinților și gingiilor. Pe lângă faptul că ne permit să mâncăm, să vorbim să zâmbim (să avem un aspect frumos), dinții și gingiile nu ar trebui să sufere de infecții care cauzează carii, inflamații ale gingiei, pierderea dinților și respirație urât mirositoare.

Sănătatea dinților noștri și gura este strâns legată în multe feluri cu sănătatea și bunăstarea generală. Capacitatea de a mesteca și de a înghiți mâncarea este esențială pentru obținerea nutrienților necesari care ne permit să ne bucurăm de o stare de sănătate bună.  În afară de impactul asupra stării de nutriție, sănătatea dentară precară poate afecta în mod negativ abilitățile de comunicare și stima de sine. Bolile dentare cauzează probleme sociale, deoarece cauzează dureri extrem de neplăcute de care cu toții ne ferim.

O bună igienă bucală și folosirea fluorului reprezintă principalii factori responsabili ai prevenirii cariilor și ai promovării unei bune sănătăți bucale.

Începerea cât mai rapidă a îngrijirii dinților, perierea dinților într-o manieră corectă încă de la o vârstă fragedă cu pastă de dinți corespunzătoare, poate preveni deteriorarea dinților și apariția cariilor. Pe cât posibil trebuie evitate băuturile și produsele care conțin foarte multe zaharuri. Zaharurile reprezintă una dintre cauzele apariției cariilor.

Dinții trebuie periați de două ori pe zi cu pastă de dinți bogată în fluor. Dacă este posibil, este bine ca dinții să fie curățați cu ață dentară o dată pe zi. De asemenea, seara după ce dinții au fost spălați, nu mai trebuie să consumăm nimic, deoarece fluxul salivei se diminuează în timpul somnului.

Dentistul trebuie vizitat la fiecare șase luni, pentru a ne asigura că dantura noastră este sănătoasă. Înainte de a începe să folosim produse estetice precum produse de albire a dinților, trebuie să cerem sfatul dentistului. Acestea ne pot deteriora dinții.

Nu trebuie să mâncăm și să bem continuu. Între mese trebuie să treacă o anumită perioadă de timp. Astfel, saliva are timp să neutralizeze acizii și să repare dinții.

Persoanele cu un risc ridicat de uzură a dinților și de eroziune trebuie să ia măsuri de precauție speciale, precum:

Consumul redus de mâncăruri și băuturi acide.

Evitarea perierii dinților imediat după consumarea de alimente acide, bputuri, citrice și sucuri. Astfel, va exista timp pentru apariția remineralizării.

Apa de gură cu fluor și guma de mestecat fără zahar pot fi utile după mâncăruri și băuturi acide, deoarece acestea încurajează remineralizarea.

Gumele fără zahăr sunt prietenele dinților, deoarece crește fluzul salivei și curăță gura de resturile de mâncare.

O bună sănătate dentară este responsabilitatea indivizilor, comunităților, deși importanța sa relativă variază. De exemplu, în unele țări europene florura din apă nu este acceptată în mediul public. De aceea responsabilitatea prevenirii cariilor depinde de indivizi.

Un dentist bun joacă întotdeauna un rol important în controlul sănătății dentare și în tratamentul sau prevenirea bolilor. Un dentist bun îți poate face un implant dentar de calitate sau îți poate pune o coroană dentară, precum este coroana de zirconiuunitate dentară artificială care înlocuiește coroana dintelui natural), pentru un zâmbet frumos și o dantură sănătoasă.

Pentru o viață plină de zâmbete frumoase, sănătatea dentară este extrem de importantă. Din acest motiv nu trebuie sub nicio formă să neglijăm îngrijirea dentară.

zambet-dr-aristide

Un dentist bun este capabil întotdeauna să ne spună de ce anume avem nevoie pentru o sănătate dentară de invidiat. Așadar, fie că avem nevoie de un implant dentar, fie că avem nevoie de o coroană de zirconiu, nu trebuie să ezităm să mergem la medic.

Un zâmbet frumos și sănătos înseamnă o persoană sănătoasă și fericită! Să acordăm în fiecare zi sănătății dentare importanța care i se cuvine!

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.