În ziua de azi, Pământul pare compromis în totalitate, iar planurile de a părăsi planeta pentru a găsi un mediu curat, prielnic vieții, încep să capete contur. Oceanele sunt tot mai poluate, insulele formate din plastic se înmulțesc pe zi ce trece, apa potabilă devine raritate în natură, stratul de ozon este tot mai subțire, iar unele specii de animale sunt în pericol de dispariție totală. Fiecare om poate contribui la îmbunătățirea vieții pe Pământ, mult mai simplă decât organizarea unei expediții prin Univers.
Specialiștii sunt de părere că salvarea stă în lucuri simple, care pot fi realizate de oricine, așa că invită populația să reducă consumul de carburant pe cât posibil (să lase mașina acasă și să înceapă să folosească și alte mijloace de transport în comun sau chiar bicicleta), să recicleze gunoaiele menajere și nu numai, să planteze copaci, să utilizeze inteligent resursele, să închidă lumina când pleacă din cameră etc.
Iată câteva sfaturi utile pentru a ajuta mediul înconjurător:
• Colectarea și reciclarea tuturor deșeurilor care se află în gospodăria ta este primul pas către un viitor mai bun al omenirii pe Pământ. Se pare că un singur om care face acest lucru reușește să reducă anual poluarea cu până la 1000 de kg de dioxid de carbon, așa că pune la punct un sistem de colectare selectivă și gunoiul tău nu va mai deveni o povară și un risc pentru ceilalți. Cu un efort comun, omenirea poate salva Pământul.
• Încălzirea locuinței pe timpul iernii înseamnă o mulțime de bani aruncați parcă pe fereastră. Majoritatea oamenilor se încălzesc cu centrale și sobe pe lemne sau gaz, ceea ce duce la sporirea gradului de poluare. Ai putea foarte bine să renunți la această metodă de a aduce căldură în interiorul locuinței și să folosești de azi înainte panouri solare nepresurizate de pe site-ul https://www.dbsolar.ro/panouri-nepresurizate ,care reduc cu succes costurile de încălzire.
• Iluminarea casei cu becuri tradiționale este o altă sursă de poluare. Se pare că lumina artificială întrerupe ritmul biologic al oamenilor, așa că ar foarte bine să te bucuri cât mai mult de lumina naturală a zilei și să folosești în casă becurile cu LED, economice, cu un consum mic de energie electrică și care nu poluează. O altă idee bună este să închizi lumina din cameră dacă vrei să ieși din casă, căci nu are niciun rost să funcționeze.
• În fiecare zi mergi la serviciu cu mașina prin traficul greoi al orașului, poluând aerul și blestemând faptul că nu reușești să găsești un loc de parcare în timp util pentru a nu întârzia. O soluție perfectă este să renunți la autoturism și să-ți cumperi în loc un scuter electric de la Dbsolar care ajută pe oricine să ajungă oriunde își dorește cu un cost mic și în condiții foarte bune. Această metodă nu poluează și nu consumă foarte mult.
• Menținerea electrocasnicelor și electronicelor în priză, când nu ești acasă, duce la creșterea nivelului de poluare și la costuri mari la factură de energie electrică, așa că ar fi bine să fie scoase din funcțiune. Mașina de spălat, aerul condiționat, plita, cuptorul cu microunde, mașina de spălat vase etc sunt mari consumatoare de energie electrică și, evident, surse de poluare a planetei.
• Plantează un copac sau mai mulți în curtea casei tale sau în fața blocului în care locuiești. Te vei bucura atât tu, cât și ceilalți locatari de umbra lui, dar și de aspectul îmbunătățit al zonei. În plus, vor contribui la un moment dat la absorbția dioxidului de carbon din atmosferă, evident că într-o mică măsură (aproape imposibil de sesizat în cazul unui singur pom).
• Unii specialiști susțin că oamenii ar trebui să se alimenteze cu mai puțină carne și să reducă în acest mod numărul de animale care sunt crescute pentru a fi sacrificate. Se pare că ele sunt responsabile cu 18% din totalul gazelor cu efect de seră emise, cu dispariția unor zone de pădure transformate în pășuni sau în zone de cultivare a furajelor-hrană pentru animale.
În concluzie, devine foarte important aportul fiecărei persoane în parte la salvarea planetei. Fă un mic efort și luptă în fiecare zi pentru a trăi într-un mediu cât mai sănătos!