Nu știu ce părere aveți voi despre jocurile video, dar pe mine m-au surprins. Nu mi-am imaginat că au atâtea beneficii pentru creier. Până nu de mult mi s-au părut niște jocuri și atât, dar se pare că sunt mai mult de atât. Aș îndrăzni să spun că diversele tipuri de jocuri video sunt o modalitate extrem de sănătoasă de a-ți petrece timpul liber, având în vedere efectele pozitive pe care acestea le au asupra minții noastre.
Ani de-a rândul, jocurile video au fost considerate una dintre principalele cauze ale problemelor psihosociale și de sănătate la copii, tineri și chiar adulți. În acest sens, s-au construit tot felul de prejudecăți care, în cea mai mare parte, le califică drept dăunătoare.
Se pare însă că, lucrurile nu stau chiar așa. Potrivit Societății Americane de Neurologie jocurile video au efecte pozitive asupra creierului persoanelor care joacă regulat. Studiul realizat de membrii ei a demonstrat că acestea au trei beneficii cognitive.
Jocurile video cresc capacitatea memoriei
În timpul studiului au fost efectuate o serie de teste care au determinat capacitatea de a memora la persoanele care joacă jocuri video în mod regulat și la cele care nu au jucat niciodată, fie o fac foarte puțin.
Se pare că, în mod normal, cei care joacă în mod constant au o posibilitate mai mare de a memora sau de a stoca informații.
Efectele pot fi nivelate în funcție de tipul de joc utilizat. În acest caz, jocurile de acțiune stimulează această capacitate mult mai mult decât alte activități, deoarece o parte a „antrenamentului creierului” constă în a ajuta la controlul atenției.
Îmbunătățirea abilităților motorii și vizuale
Există jocuri care se aseamănă cu situații cotidiene pentru ca oamenii să se adapteze. Aceștia își instruiesc abilitățile motorii, prin precizie. Totodată, acestea exercită un control asupra capacității lor de navigare în spațiu prin identificarea vizuală și schimbarea atenției între diferiți stimuli furnizați de jocurile sub formă de simulatoare video.
Cei care joacă mai bine, se comportă mai bine în activitățile lor zilnice sau comune.
Previne îmbătrânirea creierului
Printre toate beneficiile, studiul a evidențiat capacitatea de a reduce uzura mentală la vârsta adultă. Pe baza acestui lucru, au fost identificate progrese în proiectarea jocurilor video care încearcă să ajute persoanele în vârstă să-și îmbunătățească abilitățile cognitive.
Un grup de cercetători și designeri de jocuri de la Universitatea din California au creat un joc numit Neuroracer, care determină oamenii să conducă o mașină virtuală în timp ce desfășoară o altă serie de activități. Cercetarea a demonstrat că vârstnicii și-au îmbunătățit performanța, memoria funcțională, ritmul de atenție și că au putut folosi aceste abilități în lumea reală.
Ținând cont de aceste beneficii descoperite de cercetători, petrecerea timpului liber jucând jocuri online sau la o sală de jocuri nu mai pare o pierdere de vreme. Din contră, cei pasionați de jocuri video chiar merită să aibă parte de o astfel de distracție.
Din acest motiv, recomand celor care vor să-și creeze o afacere să-și deschidă o sală de jocuri. Compania Waterboyz le pune la dispoziție o gamă variată de jocuri Magic Play, astfel că problemele care au legătură cu deschiderea unei astfel de săli sunt pe jumătate rezolvate.
Catalogul producătorului Magic Play cuprinde o gamă variată de jocuri. Puteți da șansa pasionaților de jocuri să încerce Drifty Chase, Car Nechanic Flipper, Fly O’Clock, Timber Man, Lucky Number, Ticket Mountain, Ticket Eater, printre altele.
Timpul zboară, viața trece, trebuie să profităm de fiecare clipă, jocul video poate fi o soluție interesantă de afaceri și de petrecere a timpului liber.