Dragă Viață,
Mi s-au făcut tare dor de o conversație cu tine, așa că am decis să-ți scriu din nou. Sper ca mesajul meu să te încânte la fel de mult pe cât mă încântă pe mine scrisoarea pe care ți-o scriu acum.
Vreau să te provoc la o discuție despre cărți. De fapt, adevărul e că am primit o provocare de la Editura NICULESCU. Și știi că mie îmi plac nespus de mult provocările, mai ales despre prietenele copilăriei mele, cărțile. Le iubesc nespus și pătrund cu mare drag în lumea lor aparte, pregătită să descopăr locuri de o frumusețe pe care nu o pot descrie în cuvinte. De aceea am și acceptat provocarea. Cu toate acestea, sunt puțin pusă în dificultate. Trebuie să răspund la niște întrebări la care nu prea știu răspunsul exact.
Habar nu am despre cum percepe lumea cartea tipărită, audiobook-ul și e-book-ul. Dacă acestea din urmă contribuie la creșterea numărului de cititori. În fine, nu știu ce să zic despre viitorul lor și al editurilor. Viață, tu știi? Reușești să le prezici viitorul? Te întreb fiindcă ai relații. Mă gândesc că ai putea intra în legătură cu soarta lor să o întrebi ce se va întâmpla cu ele. Ce zici, faci asta pentru mine?
Pentru mine lucrurile sunt clare. Dacă viitorul lor s-ar baza pe mine, ele nu ar mai trăi. Sunt interesante, dar marea mea dragoste tot cartea tipărită rămâne. Tot pe ea o pun în bagaj, indiferent unde plec. Senzația pe care o am când o iau în mână e fantastică, deoarece cartea tipărită îmi dă șansa să-ți simt căldura, inima-ți ce bate în palma veșniciei.
Când o răsfoiesc, mă întâlnesc cu tine, cea care te întrupezi în fiecare personaj pe care eu îl descopăr în poveștile ascunse între paginile ei. Atunci când ascult un audiobook, nu aud vocea ta, ci pe a altei persoane. Și nici când citesc un e-book nu te simt la fel de bine ca atunci când iau în mână o carte tipărită. Așadar, e clar. Cartea tipărită este preferata mea. Dar nu știu cum să răspund provocării lansate de Editura NICULESCU. Mă ajuți tu, nu-i așa?
Te îmbrățișez tare,
Cu drag,
Un Simplu Om
***
Dragă Omule,
Sunt încântată de mesajul tău, dar nu mă așteptam să-mi scrii prea curând. Aveam impresia că, de când ai lansat Conversații cu Viața, te-ai cam plictisit de discuțiile cu mine. Se pare că m-am înșelat. Și da, te ajut. Nu te-am lăsat niciodată la greu, nu te las nici acum.
Trebuie să fac însă niște precizări. Nu sunt prezicătoare și nici nu am relații (joc cinstit). În plus, fiecare cu soarta lui. Eu pot să vorbesc doar cu a ta soarta, nu cu a altora. Dacă te informai știai răspunsurile. Nu trebuia decât să dai o căutare pe Google și aflai tot ce voiai. Dar când lenea e cucoană mare…
Eu așa am făcut și am descoperit informații foarte interesante. Mai exact, într-un articol publicat anul trecut, pe un site de știri cunoscut, am descoperit că vânzările de e-book-uri au scăzut în ultimii ani. Paradoxal, în lumea cucerită de tehnologie, cărțile digitale nu mai sunt la modă. Se pare că piața de e-book-uri reprezintă doar 1% dintr-o industrie estimată la 100 de milioane de euro anual.
Semenilor tăi le place mai mult sentimentul de a se cuibări cu o carte în mână în fotoliu. În România se citesc cele mai puține cărți pe laptop sau telefon, în țări precum Germania, Italia sau Olanda procentul este de peste 5% din totalul vânzărilor de carte, iar în Marea Britanie de peste 11%.
În plus, și la nivel global cărțile tipărite sunt mai populare decât celelalte tipuri. Germania este lider în această privință- 58,3% dintre locuitorii țării au cumpărat o carte tipărită în 2021, numai 14,6% au ales un e-book. În Spania cu 48,8% dintre semenii tăi au ales cartea tipărită, doar 14,6% un e-book. În Marea Britanie 48,5%, respectiv 20,3%. Chiar și în Statele Unite, unde e-book-urile sunt foarte populare, 44,6% din totalul populației a optat pentru o carte tipărită, doar 23% pentru un e-book.
Și asta îmi place, pentru că simt oamenii mult mai aproape de mine când citesc o carte tipărită. Relația dintre noi devine una mult mai rece când optează pentru un audiobook sau e-book. Prin urmare, consider că viitorul cărților tipărite și al editurilor e promițător, dar nu și al e-book-urilor. Și, deși nu am reușit să găsesc date și despre audiobook-uri, cred că situația e asemănătoare.
Dar e normal să fie așa. Cartea tipărită are farmecul său, pe care nu îl poate știrbi nimeni și nimic. Ea are un miros aparte, care se întipărește pentru totdeauna în memoria olfactivă a cititorului. Devine parte din tine, nu ai cum să uiți o astfel carte. Nu se întâmplă același lucru în cazul audiobook-ului sau e-book-urile. Vocea impersonală o vei uita, vocea din imaginația ta niciodată. La fel și cartea citită cu ajutorul unui e-book reader, deoarece atingerea ei e la fel de impersonală precum vocea din audiobook.
Așadar, te felicit pentru că ai ales să rămâi fidelă cărții tipărite. Continuă să o citești. Promit să-ți fiu un partener de lectură la fel bun ca și până acum. Apropo, fiindcă știu că-ți plac cărțile de dezvoltare personală, nu degeaba ai scris și tu una, îți lansez și eu o provocare. Nimic nu e gratis în această lume. Te-am ajutat să răspunzi provocării, te provoc și eu. Sper să răspunzi la ea cât mai repede. Este foarte ușoară. Tot ce trebuie faci este să-ți alegi câteva cărți de dezvoltare personală de pe site-ului Editurii NICULESCU. Abia aștept să-mi povestești despre ele într-o altă scrisoare. De exemplu, eu mi-aș alege cărțile de mai jos, dar e doar o sugestie. Tu poți să-ți alegi ce vrei.
Recunosc, sunt plăcut surprinsă de această editură. Este una dintre cele mai apreciate edituri din România, cu o tradiţie de aproape 30 de ani în piaţa de carte. Și îmi fac mea culpa, deoarece nu știam că au o ofertă de carte atât de variată. Aceasta cuprinde cărţi de referinţă din domenii precum: cărți pentru copii, self-help (dezvoltare personală, familie şi parenting, sănătate, profesie), cărţi de informare (actualitate, afaceri, cultură generală, autocunoaştere) și ficțiune. În plus, în această lună vor fi adăugate titluri noi din zona romance și thriller.
Omule, ai treabă! Tare mă bucur pentru tine. Vei fi mai puternic cu fiecare carte pe care o vei citi. Iar inspirația nu îți va lipsi. Vei putea crea și tu povești prin ele veșnic să trăiești. Nu știu ce altceva îți mai pot spune, îți dau doar un sfat. Citește și amintește-ți mereu ce spunea Charles W. Eliot, “Cărțile sunt prietenii cei mai liniștiți și constanți, consilierii cei mai accesibili și înțelepți și profesorii cu cea mai multă răbdare”.
Te îmbrățișez tare,
Cu drag,
Viața
Sursă info:
1.https://stirileprotv.ro/stiri/social/cartile-digitale-nu-mai-sunt-la-moda-in-romania-vanzarile-de-ebook-uri-au-scazut-in-ultimii-ani.html
2.https://afaceri-poligrafice.ro/repere/piata-globala-a-cartilor-tiparite-va-atinge-127-miliarde-de-dolari-in-2022/
O nouă conversație cu Viața, o nouă probă Superblog 2022.