Conversație cu Viața- De Crăciun, frământ cu făină Băneasa, cornulețele fragede ale bunicii

Crăciun

Conversație cu Viața- De Crăciun, frământ cu făină Băneasa, cornulețele fragede ale bunicii

Dragă Viața,

Sunt nevoită să îți scriu din nou. Vin sărbătorile și, odată cu ele, și nostalgia. Crăciunul e cea mai frumoasă perioadă pentru mine, dar și cea mai tristă. Îmi amintește de copilărie, perioada când abia așteptam să mă duc la bunici să-i colind. Știam că pentru colind voi primi poale-n brâu cu brânză de vaci, cu varză sau bostan. Tare mă mai răsfăța bunica. Tare îmi e dor de al ei răsfăț dulce.

Din păcate, bunica nu mai lângă mine, ea trăiește acum doar în inima mea. Ochii săi frumoși verzi nu-i mai pot vedea decât în poze, iar glasul ei dulce doar în gând uneori îl aud.

Of, Viață, mult prea repede ne dai drumul de mână. Știu, nu este vina ta, dar doare despărțirea de oamenii dragi. Și dorul de ei devine parcă și mai puternic în preajma sărbătorilor, când ne-adunăm cu toții la masă. Anul acesta deja simt cum sufletu-mi apasă. Și asta pentru că din nou, cei de la Băneasa, m-au provocat să retrăiesc clipele de altădată, gătind o rețetă autentică ce are iz de poveste.

Mi-au trimis și făină, fabricată în moara Băneasa, din grâu românesc de înaltă calitate, cu o textură fină și uniformă. Dar oare ce să pregătesc din ea? Aș vrea să fac poale-n brâu din aluat de cozonac. Făina 000 Băneasa este perfectă pentru frământarea aluatului de cozonac, dar nu mă încumet fiindcă nu mă pricep să le dau o formă frumoasă. Știi că am încercat de multe ori să fac, dar ceea ce a ieșit nu avea deloc aspect de poale-n brâu.

Îmi pare rău că nu-mi ies, căci am aflat un secret. Celor de la Băneasa le plac plăcintele poale-n brâu. Aș folosi făina 000 de la ei să îi surprind cu nostalgia gustului copilăriei mele, cea mai frumoasă perioadă din viața mea.

De Crăciun

Pe de altă parte, nu vreau să le propun o rețetă la care ei se așteaptă. Sunt sigură că cei care vor răspunde provocării vor face cozonaci, plăcinte, prăjituri, fie chiar pâine. Nu, eu vreau să-i surprind într-un mod diferit. Să fac o rețetă pe care nu o știe nimeni. Dar oare ce?

De Crăciun
Sursă poză: Poze din arhiva personală modificate cu Canva.com

Viață, ai tu vreo idee? Știi cu ce rețetă de-a bunicii pot surprinde unul dintre cele mai apreciate nume în domeniul morăritului? Vreau ca atunci când îmi citesc rețeta, să le apară un surâs în colțul gurii și să-și dorească să o pregătească și ei de-ndată, cu gândul la bunicile lor.

Ce spui, mă ajuți și de data aceasta?

Îți mulțumesc anticipat,

Cu drag,

Un simplu Om 

***

Dragă Omule,

Îți mărturisesc că nu sunt într-o stare foarte bună. Plouă afară și nu-mi doresc decât să stăm împreună în pat să ne uităm la un serial de Crăciun. Dar nu te pot refuza, te voi ajuta și de data aceasta.

Îți voi spune rețeta cu care îi poți surprinde pe cei care fac fabrică Produse de Morărit de înaltă calitate. Cu toate acestea, mă mir că nu ți-ai dat seama ce anume trebuie să faci. Cred că ploaia ți-a afectat memoria, altfel nu-mi explic cum de ai uitat de faimoasa rețetă de cornulețe cu rahat a bunicii Ecaterina.

De Crăciun
Sursă poză: Poze din arhiva personală modificate cu Canva.com

Of, mă apucă și pe mine nostalgia când mă gândesc la cornulețele sale. Se topeau în gură. Ca ea parcă nimeni nu le face. Eu îmi amintesc foarte bine atât gustul lor fantastic, cât și rețeta. Ți-o spun și ție din nou, vreau să mă asigur că faci exact ce trebuie pentru ca pe lista de Bunătăți Băneasa să fie incluse și cornulețe bunicii. Așadar, iată de ce ai nevoie pentru a le prepara și cum să procedezi.

Ingrediente:

  • 4 căni și jumătate de făină
  • Drojdie proaspătă cât o nucă mai mare
  • 1 cană de ulei
  • Un pachet de margarină (250 g)
  • Un pahar de vin plin cu borș
  • 1 praf de sare
  • 1 cutie de rahat

Cum procedezi:

Cerni făina, pui praful de sare, faci o gaură în mijloc, torni cana de ulei, apoi pui margarina (moale) tăiată bucățele. Separat încălzești borșul (foarte puțin -trebuie să fie călduț). Îl iei de pe foc și dizolvi drojdia în el, apoi îl adaugi peste restul ingredientelor. Frămânți aluatul până se încorporează toate ingredientele și îl lași la odihnit 5- 10 minute. Reține! Dacă aluatul ți se pare moale, e foarte bine. Nu trebuie sub nicio formă să mai adaugi făină, deoarece cornulețele nu vor mai ieși fragede.

Ulterior, împarți aluatul cam în 3 părți. Întinzi prima foaie, o tai pătrățele și pui pe fiecare pătrățel câte un cubuleț de rahat. Rulezi pătrățelul dintr-o colț în altul. Așa vei proceda și cu restul aluatului.

Pui cornulețele într-o tavă tapetată cu hârtie de copt (îți vor ieși 2 tăvi de aragaz). Le coci 35 de minute la 180 de grade (aceasta este temperatură pentru cuptorul electric). După coacere le treci prin zahăr pudră cu gust de vanilie. Pofta bună!

În rest, nu-ți pot ura decât succes. Îți țin pumnii, poate chiar vei reuși să-i impresionezi și să le urezi Crăciun Fericit cu rețeta de cornulețe fragede cu rahat.

De Crăciun
Sursă poză: Poze din arhiva personală modificate cu Canva.com

Te îmbrățișez cu drag! Și nu uita! Gătește cu Băneasa și retrăiește gustul de poveste, gustul copilăriei alături de bunici.

A ta mereu,

Viața

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.