Conversație cu viața-O igienă perfectă egal un mediu curat și sigur

You are currently viewing Conversație cu viața-O igienă perfectă egal un mediu curat și sigur

Conversație cu viața-O igienă perfectă egal un mediu curat și sigur

Dragă viață,

Îți scriu astăzi cu durere în suflet. Este acea durere care nu cred că va trece vreodată. Și nici nu mă mir. Deși am îngropat-o adânc în suflet, copilul de altădată o mai scoate uneori la suprafață. Adultul din mine încearcă să uite ce a pătimit, copilul din mine nu poate. Iar eu nu-l pot obliga. Este greu să obligi un copil să se prefacă că nu s-a întâlnit cu suferința.

Să nu mă înțelegi greșit. Nu te acuz de nimic. Nu-i vina ta. E a destinului. Așa a vrut el să se întâmple. Mi-am dat seama de acest lucru de foarte multă vreme.

Am simțit însă nevoia să-ți scriu, fiindcă am fost pusă în situația de a-mi exprima părerea despre importanța întreținerii igienei în spații publice aglomerate, despre ce măsuri cred trebuie să ia o persoană juridică, ce obligații are și de ce consumabile are nevoie, despre ce a contat sau ce contează pentru confortul meu fizic și psihic când mă aflu într-un spațiu public.

Fără să vreau mi-am amintit de spital. Și atunci a erupt durerea, asemenea unui vulcan care a fost în stare latentă multă vreme. Apoi mi-am amintit de tine, dragă viață. Prin câte am trecut noi două! Dar nu ne-am dat bătute. Ne-am ținut strâns de mână și am mers înainte.

Îți amintești? Am cutreierat spitalele cu paturile acelea de fier pe alocuri scorojite, cu lenjeria pe ici pe colo ruptă, uneori pătată. Îmi era groază să intru în spital. Și nu doar datorită faptului că urma să fac tratament, ci și datorită faptului că nu îmi plăcea cum arată. Recunosc, copil fiind mi-ar fi plăcut să intru într-un spațiu vesel, cu desene pe pereți, cu saloanele pline cu jucării, cu cadre medicale care luptă să te faci bine fără să se uite la tine ca la o persoană cu probleme. Toate aceste lucruri ar fi contat foarte mult pentru confortul meu fizic și psihic. Ar fi fost altfel șederea în spital. Nu a fost să fie…

Trecutul e trecut…Prezentul este cel care contează…Și, din păcate, el nu arată bine deloc. Și mă doare. Mă doare tare, deoarece pentru a ne bucura de tine cum se cuvine, ceea ce contează cu adevărat într-un spațiu public precum spitalul, este igiena perfectă, care este o armă puternică contra infectării cu bacterii și viruși.

Nu sunt rea, să știi. Sunt doar realistă. Vreau ca-n țara mea oamenii să se poate trata în cele mai bune condiții. Vreau ca în spitalele de stat să existente o gamă variată de consumabile medicale de înaltă calitate, vreau să existe un număr suficient de echipamente de protecție și dezinfectanți, vreau…

Of…nu-ți mai spun ce vreau. Cu siguranță știi și oftezi fiindcă sigur crezi că nu este problema mea. Eu cred că este. Deși acum nu mai sunt nevoită să merg prin spitale, mă gândesc adesea la cei care suferă pe patul de spital, într-un mediu care ar trebui să fie în permanență curat și sigur pentru ei, dar nu este.

Ce ironie! Igiena în cadrul unui spital este unul dintre cele mai importante aspecte, deoarece un astfel de spațiu necesită niveluri ridicate de dezinfecție pentru a preveni posibile probleme de sănătate ale pacienților. Personalul care se ocupă de igiena spitalului trebuie să cunoască bine protocoalele și să fie pregătite corespunzător.

Cu alte cuvinte, consider că managerii spitalelor au obligația de a menține curățenia și igiena în unitatea spitalicească și de a le oferi pacenților servicii medicale performante, care să elimine riscul ca aceștia să se infecteze cu bacterii intraspitalicești și mai ales cu viruși. De asemenea, au obligația de a impune respectarea unor reguli privind menținerea igienei în spital.

Sursă info: www.medijobs.ro

Cu cât mediul intraspitalicesc este mai curat și mai bine dezinfectat, cu atât riscul ca pacienții să se îmbolnăvească de boli cauzate de agenți patogeni este mai mic.  În plus, nu trebuie să uităm nici noi, nici managerii de spitale că din 2016 a intrat în vigoare Ordinul Ministerului Sănătății (OMS)  961/2016. În acest document sunt precizate o serie de norme tehnice privind activitățile de curățenie, dezinsecție și sterilizare.

Pentru respectarea acestora norme, atât cadrele medicale, cât și personalul de serviciu trebuie să folosească cele mai bune soluții. Aceste soluții ar putea contribui la prevenirea infectării cu baterii sau viruși pe timpul spitalizării.

Prevenția e mai ieftină decât tratarea, nu-i așa? În plus, trăim într-o perioadă în care pe piață există o gama variată de produse care pot fi folosite pentru asigurarea unei igiene perfecte

Viață, ai auzit de Adar Unic Solutions SRL,  proprietarul Medicale-Shop.ro, magazinul virtual unde se găsesc consumabile medicale de înaltă calitate? Știi că este dedicat exclusiv pentru comenzi lansate de companii și instituții? De pe acest site, orice spital sau unitate medicală se poate aproviziona cu consumabile medicale, consumabile de hârtie, echipamente de protecție, dezinfectanți, botoșei, măști, covorașe antibacteriene, role tip cearceaf, servețele Z, pijamale de unică folosință și câte și mai câte.

Este foarte simplu să igenizezi fiecare spațiu din spital folosind astfel de consumabile de înaltă calitate. Tu înțelegi de ce în unele spitale există încă probleme legate de igienă, având în vedere că managerii și personalul de serviciu din cadrul lor pot avea cu ușurință acces la produse ce contribuie la prevenirea oricărei de tip de infecție cu agenți patogeni?

Mie îmi e greu să înțeleg, fiindcă mă pun în postura pacientului  care, în momentul în care intră în spital, își dorește să aibă parte de tot confortul fizic și psihic. Ca pacient aș vrea să intru în spital cu încredere și cu multă speranță. Aș vrea să nu îmi fie teamă că pe timpul spitalizării m-aș putea infecta cu vreo bacterie sau vreun virus.

Tu cred că știi foarte bine ce văd când mă gândesc la spital. Te văd pe tine. Pentru mine spitalul are, de cele mai multe ori, chipul tău. Iar medicii sunt îngerii tăi.

Tu ce părere ai viață? Tu ce importanță crezi că are igiena în spațiile publice? Ce măsuri crezi că trebuie să ia managerii de spitale? Ca pacientă ce a contat sau contează pentru tine, pentru confortul tău? Ce părere ai despre magazinul virtual despre care ți-am spus?

Aștept cu nerăbdare răspunsul tău.

Te îmbrățișez,

Cu drag,

Un A sau B

……………………………

Dragă omule A sau B,

M-ai surprins din nou. Nu mă așteptam să-mi scrii asemenea lucruri. Ai atins un subiect extrem de delicat, igiena. Aceasta are o importanță în menținerea sănătății mai mare decât credeți voi, oamenii. Nu vreau să dezbat situația prin care treceți în prezent. Nu o fac, fiindcă igiena nu este o chestiune importantă doar în aceste momente.

Igiena a fost importantă din totdeauna. Știi proverbul  Curăţenia — temeiul sanătăţii şi oglinda simţirii? Nu cred că-l știi. Mi l-ai fi spus dacă îl știai. Ține-l minte și spune-l și altora. Curățenia este baza sănătății. Prin urmare, semenii tăi ar trebui să facă orice le stă în putință pentru igieniza orice spațiu public aglomerat, nu doar spitalele. În fine…nu vreau să fac morală nimănui. Vreau doar să-ți răspund la întrebările retorice pe care mi le-ai pus.

Știi foarte bine că sunt la curent cu ceea ce te preocupă. Culmea ar fi să nu fiu. Și ești și tu la curent. Doar ai citit Ordinul de la Minister. Dar dacă tot vrei să repet măsurile știute, am să le repet. Iată-le:

Sursă info: Ordinul Ministerului Sănătății (OMS) 961/2016
Sursă info: Ordinul Ministerului Sănătății (OMS) 961/2016

Dincolo de cele câteva măsuri dezvăluite, un rol foarte important îl are igiena mâinilor. Să nu uiți asta. Acest aspect este valabil nu doar în spitale, ci pentru orice înstituție publică și orice ființă umană. Mâinile trebuie curățate cu apă și săpun. De asemenea, se pot curăța cu dezinfectant cu 70% alcool.

În ceea privește confortul meu fizic și psihic în spital, îmi este foarte greu să vorbesc. Nu vreau să-ți trezesc amintiri neplăcute. Am să-ți spun doar că pentru mine contează să am parte de tratament nu doar într-un mediu curat și sigur, ci într-un mediu în care aproape nu simți că ești în spital.

Cu alte cuvinte, mi-ar plăcea ca în toate spitalele de stat să fie ca în cele private, cu dotări și aparatură ultramoderne, saloane impecabile. Confortul fizic și psihic ar fi mult mai bun. Știu însă că mai este cale lungă până se vor rezolva toate probleme legate de spitale. Trebuie multă răbdare. Știu și că nu-i ușor, dar nici tu, nici semenii tăi nu aveți încotro. Așa că, răbdare și speranță. Asta vă recomand.

Și aș mai recomanda ceva semenilor care au responsabilitatea de menține igiena într-un spațiu public, dacă tot m-ai întrebat de Medicale-shop.ro. Să folosească cu încredere produsele importate și distribuite de firma care este proprietara acestui magazin. Are experiență de peste 20 ani în domeniu și colaborează cu numeroase instituții din sectorul public (laboratoare și ambulanțe, saloane de înfrumusețare, ONG-uri, cu unele clinici și spitale etc.) Cei responsabili cu igiena în cadrul spitalelor trebuie să folosească permanent produsele puse la dispoziție de această firmă, pentru a lua toate măsurile de igienă în vederea protejării pacienților.

Ținând cont de ceea ce ți-am spus, cu siguranță îți vei da seama că părerea mea despre acest magazin este una foarte bună. Acestea fiind zise, nu pot decât să-ți recomand să ai și tu mare grijă de igiena ta. Spală-te pe mâini des, dezinfectează-te. Demonstrează-mi că mă iubești! Luptă pentru sănătate! Nu uita: Prima bogăție a omului este sănătatea– ( Ralph Waldo Emerson). Nu o risipi, neglijând igiena, căci risipind-o, lovești în mine. Transmite acest mesaj și semenilor tăi!

Te îmbrățișez tare,

Cu mult drag,

Viața   

Capitolul 20 din „Conversație cu viața”, poveste ce se va derula pe parcursul probelor Superblog 2020.

This Post Has One Comment

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.