În ultimul timp, se pune accent foarte mare pe activitățile extracurriculare ale copiilor și adolescenților. Se consideră că, având preocupări diverse, aceștia se dezvoltă mai armonios, atât psihic, cât și fizic. Tu te-ai gândit la ceva asemănător pentru copilul tău? De altfel, orice interacțiune care se întâmplă în afara zonei de confort, reprezentată de casă sau școală, cu care este obișnuit de mic și unde petrece timpul alături de aceleași persoane aproape zilnic, îl va ajuta să deprindă normele sociale, să își formeze personalitatea și caracterul.
Dacă ești părinte și îți dorești ca adolescentul sau copilul tău să aibă parte de activități distractive, dar și educative în același timp, cu beneficii multiple pe termen lung, citește mai jos ce poți face pentru a-l ajuta în acest sens!
Iată care sunt activitățile distractive și educaționale perfecte pentru copilul tău:
1. Învățarea unor limbi străine
Dacă observi că cel mic are înclinație spre limbile străine, îl poți duce la cursuri de profil. În locul potrivit, metoda de predare îl va face pe acesta să aibă impresia că totul este o joacă și îi va face plăcere să învețe. De exemplu, la Shakespeare-School se predau cursuri de engleza pentru copii, într-un mod inedit, special gândite pentru a-i motiva și distra pe aceștia. Odată cu descoperirea unei alte limbi decât cea maternă, cei mici învață să fie dezinvolți, să vorbească în public și să lege, mai ușor, prietenii cu cei din jurul lor.
2. Sport
Orice activitate sportivă îți va ajuta copilul să se obișnuiască cu un stil de viață sănătos. Acest obicei se formează, cel mai bine, de la o vârstă fragedă. În felul acesta, pe parcursul vieții, mișcarea fizică va fi ceva normal. Indiferent de sport, este bine să îl lași pe cel mic să aleagă ce anume îl atrage mai mult. Astfel, va fi o plăcere să-l practice și nu îl va percepe ca pe o obligație sau o corvoadă. Pe lângă beneficiile fizice, există și cele psihice: va învăța disciplina, va învața să aibă răbdare, să comunice, să își asume propriile acțiuni și să gândească outside the box.
3. Excursii și tabere
Fie că este vorba despre cantonamente, tabere organizate de instituțiile la care este înscris la diferite cursuri sau chiar excursii organizate de școală, acestea sunt un bun prilej de distracție, dar și de responsabilizare. Va trebui să gestioneze banii pe care îi are la el, dacă este cazul, să aibă grijă de propriile lucruri, să își facă bagajul și, în general, să se descurce pe cont propriu pentru câteva zile. În plus, este bine să îl obișnuiești din timp să fie, pentru o perioadă scurtă, departe de casă și de familie, pentru că, în viitor, poate rata ocazii mult mai atrăgătoare dacă nu simte de mic plăcerea de a petrece câteva zile departe de confortul casei.
Fii atent la comportamentul și la caracterul copilului tău, dar și la calitățile și înclinațiile pe care acesta le are, pentru a-i oferi tot ce este mai bun. Prin joacă și distracție se învață cel mai bine, așa că merită să te gândești la activități extracurriculare, în care i se va acordă atenție sporită și unde acesta nu va simți presiunea pe care o poate avea la școală.