Tartă mousse cu lapte condensat și ciocolată

You are currently viewing Tartă mousse cu lapte condensat și ciocolată

Tartă mousse cu lapte condensat și ciocolată

Laptele condensat a fost inventat în 1820 de Nicolás Appert, deoarece laptele normal nu se păstra bine fără refrigerare, decât câteva ore. În secolul al XIX-lea au fost frecvente intoxicații alimentare cauzate de consumul de lapte, din cauza contaminării cu bacterii în timpul mulsului vacilor și a proceselor de conservare precare.

După un an de investigații a găsit o soluție, aceea de a condensa laptele. Astfel, în 1857 a creat New York Condensed Milk Company.

În prezent, în România, ne putem bucura de lapte condensat datorită companiei DeLatte. Această companie ne propune diverse sortimente de lapte condensat Delatte, care poate fi folosit pentru a prepara diverse rețete delicioase de dulciuri.

Pentru a afla retete cu lapte condensat, tot ceea ce trebuie să faceți este să intrați pe site-ul DeLatte și să căutați la categoria Rețete delicioase.

Până atunci însă, vreau să vă propun și eu o tartă mousse cu lapte condensat și ciocolată. Sper să vi se pară la fel de interesantă precum mi s-a părut și mie. Este o tartă a cărei savoare și textură îmi doresc să vă încânte. Amestecul de lapte condensat cu ciocolată este pur și simplu un deliciu.

tarta cu lapte condensat

Ingrediente:

Pentru bază:

– blat de ciocolată

Pentru mousse:

– 400g lapte condensat

– 5 foi de gelatină sau 7 g gelatină

–  4 linguri de apa rece

– 250ml frișcă

– 2 albușuri de ou

 Pentru sirop:

– 100 g zahăr

– 100 ml apă

– 1 linguriță de cacao

Pentru Ganache de ciocolată:

– 75g de ciocolată neagră

– 75 ml de smântână lichidă (frișcă)

– 1 lingură de margarină

Prima dată se face blatul care e compus din următoarele ingrediente:

– 50g făină

–  50g zahăr

– 2 ouă medii

– 15g de pudră de cacao  sau ciocolată topită

Separăm albușul de gălbenușuri. Batem albușurile cu un praf de sare până se întăresc. Într-un castron punem gălbenușurile și zahărul și le frecăm până își dublează volumul. Adăugăm făina treptat și în final adaugăm albușul bătut spumă, amestecând de jos în sus.

Coacem blatul la 180 grade Celsius (15-20 minute). Este bine să facem testul cu scobitoarea, pentru a vedea dacă e copt. Ar fi indicat să-l coacem într-o tavă de tort detașabilă.

Facem siropul punând într-o cratiță toate ingredientele. Le fierbem timp de 1-2 minute. Însiropăm blatul și apoi ne ocupăm de cremă.

Înmuiem gelatina cu apă rece, timp de 5 minute.

Laptele condensat îl amestecăm cu patru linguri de apă și îl punem pe foc. Îl lăsăm până se încălzește(nu trebuie să înceapă să fiarbă). Apoi adaugăm gelatina scursă și amestecăm bine. Lăsăm până aproape se răcește.

Între timp, batem albușurile până se întăresc, cu un vârf de cuțit de sare. Batem smântâna lichidă (frișca) până se întărește.

Se amestecă frișca cu laptele condensat, treptat. După ce am amestecat bine adăugăm albușurile și amestecăm cu mișcări circulare. Punem crema peste blat și lăsăm la frigider 3-4 ore.

Facem crema ganache punând frișca și ciocolata la foc mic, până se topește ciocolata. O luăm de pe foc și adăugăm margarina.

O amestecăm bine și când este caldă, dar nu rece, o adăugăm peste amestecul anterior. O lăsăm la frigider până a doua zi. Tarta poate fi decorată cu fulgi de ciocolată albă.

 

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.